Mary Ann Teixeira
San Francisco Peninsula Real Estate

Renovating 728: The Dining Room

Today on my renovation blog series, we’ll take a look at this property’s grand dining room. As with all posts in this series, I’m going to show you the before and after photos of each room in this 1949 San Mateo ranch house, while explaining the changes we made, and why.

The Challenge

The original dining room looks dated, but you can tell from the photo that the windows offer lots of natural light and the wooden floors are in good shape. Additionally, the dining room faces the lovely backyard, and it is very roomy. When making renovations, we wanted to emphasize the view and the size of the room, and present it as “move-in ready”.

Dining Before 2

Our Solution

The acoustical ceiling, or “popcorn” ceiling was removed, and the ceiling was given a smooth textured finish. We removed the wallpaper and a painted a neutral tone. All the window coverings were removed to allow more light in the room and to encourage the eye to the garden beyond. We replaced the fussy crystal chandelier with a drum chandelier. We did not want to spend the budget on relocation of the ceiling fixture to a more centralized position in the room, so we choose a pendent light with a swag chain. Modern staging added the perfect finishing touch:

Dining Room After 6


Share in top social networks!

Renovating 728: The Den

Today on my renovation blog series, we’ll take a look at the small room next to the entry that can function as a den or an office. As with all posts in this series, I’m going to show you the before and after photos of each room in this 1949 San Mateo ranch house, while explaining the changes we made, and why.

The Challenge

The office had the potential to be a cozy room for reading, watching television, or working at home. However, the teak walls and the cloth wall covering felt dated. Here’s what it looked like originally:

Office Before

There had once been a large tube television situated in a cabinet, and we needed to fill that space, yet suggest where a flat screen could be placed. Also the elaborately framed mirror and brass-toned light fixture didn’t fit with the more modern feel of the remainder of the house. Lastly, the room featured two doorways on opposite sides, making it difficult to place furniture.

Our Solution

We wanted to keep the cozy feeling, so the mahogany paneling and louvered doors remained, but we removed the wall covering and painted. The light fixture and worn carpet were replaced. We added shelving to the television cabinet and staged it as a bookshelf. The stager hung a mock-flat screen over the mantle to suggest where a television could be hung in the room. We chose small-scaled and light furniture, with the desk placed at an angle. The result was a cozy, bright and functional room:

725_28th_ave_MLS_HID922951_ROOMstudy1


Share in top social networks!

Renovating 728: The Entry

Welcome to the first installment of my renovation blog series! As you may remember from my introduction, I’m going to tell you how we updated a 1949 San Mateo ranch house for the modern market. I’m going to show you the before and after photos of each room, while explaining the changes we made, and why.

Today’s room is the entry. It’s a very small part of the house, but it’s crucial for making a good first impression. Why? Quite simply, it’s the first thing people see when they step inside the home.

The Challenge

Like much of the house, the formal entry was dated and dark, and ultimately not as welcoming as it could be. Here’s what it looked like originally:

Entry Before

Our Solution

The entry may not have been perfect, but here is the good news: it only needed minor improvements. We knew that the wood floor, and the wall of windows opening onto the garden beyond, would ultimately help us sell this house. We didn’t want to spend money updating the entrance by replacing the parquet floor. So instead, we sanded and lightened it, and buffed the living room floor. The vertical blinds in the living room were removed, the grass cloth on the living room walls was removed, and the spayed acoustic ceiling finish was removed. Here’s what the entry looked like when we were done:

Entry After

The result was a cleaner, lighter look. We also placed an artificial plant directly in front of the line of vision, which redirects the eye to the garden.


Share in top social networks!